Jongdierendag 2023

Het was weer een geweldige jongdierendag, met helaas alleen konijnen en lachduiven. Maar goed dat het een gezamenlijke jongdierendag was met Winterswijk en Dinxperlo, anders wordt het een heel ander verhaal. Het wachten is op een vaccin voor de kippen en sier- en watervogels, dan komen er weer mooie aantallen dieren en is onze jongdierendag weer compleet. Heel blij zijn wij met de inzenders en Winterswijk en dit keer ook enkele inzenders uit Dinxperlo. Hopelijk is het prima bevallen en wordt het aantal inzendingen in 2024 uitgebreid.

Het begon met de opbouw op vrijdag, door het vertrouwde team opbouwers. De locatie “de Masse” van de familie Lammers aan de Smoddelijk is geweldig om een jongdierendag te houden. Prachtige ruimte om de kooien op te bouwen en alle dieren in te kooien. De konijnen in de grote schuur en een mooie aparte ruimte in de loods voor de lachduiven. Zoals gebruikelijk komt Miny Bulten altijd koffie brengen en heerlijke speculaasbrokken.

Het opbouwen verloopt altijd voorspoedig en is een gemoedelijke bezigheid en rond de middag is altijd alles geregeld en staat alles klaar voor de jongdierendag. Er waren 60 konijnen ingezonden, door 10 inzenders en 30 lachduiven waren er ingezonden door 5 inzenders.


Op zaterdag 16 september was het vroeg dag: dieren poetsen en op naar de Masse. Iedereen werd verwelkomd met een kop koffie en een snee krentenwegge. De catering wordt elk jaar prima verzorgd door Riet van Aken en René en Dinie Bosch. Dit alles wordt u aangeboden door VPKV.

 

 

Rond 09.00 werd er begonnen met het keuren, dan zitten alle dieren op zijn mooist in de kooien. De keursmeesters waren René van de Kerkhof voor de lachduiven en Herman Bolwiender en dhr D. Stobbelaar voor de konijnen. Rond half 11 wordt er altijd gezellig samen een kopje koffie en een broodje genuttigd, na de koffie gaat de keuring verder en gaat Dinie rond om de lootjes te verkopen. De verloting is altijd een succes omdat de aanwezige leden altijd mooie prijzen beschikbaar stellen. Deze prijzen vinden na de verkoop hun weg naar een nieuwe of misschien wel dezelfde eigenaar.

Om 12.30 uur wordt er gezamenlijk gegeten en de heerlijke eigengemaakte soep en broodje knakworst vinden grif aftrek. Er wordt tijdens het eten altijd gezellig gesproken over het al dan niet voorspoedig lopen van de keuring: voor de één valt het mee en de ander had toch verwacht betere dieren te hebben.

Na het eten komt het einde van de keuring in zicht en worden de prijzen verdeeld.

 

 

De inzenders bij de konijnen waren Geert Roemaat met Thüringer en Sallanders: 3 x F en 4 x ZG. Thijs Harmelink (Winterswijk) met Hollanders: 2 x F en 2 x ZG. Herman Oonk (Winterswijk) met Hollanders: 2 x F en 5 x ZG. Joop Bulten met Rus: 1 x ZG. Tonnie Buil (Winterswijk) met Nederlandse hangoordwerg: 8 x ZG. Ingeborg Fellman met Teddy Dwerg: 1 x F en 4 x ZG. Pauline Jordens met kleurdwerg: 1 x F en 2 x ZG. Johan Meuleman met kleurdwerg: 2 x ZG. Paul Huls (Dinxperlo) met kleurdwerg: 1 x F en 4 x ZG. Hans Seesink (Dinxperlo) met kleurdwerg: 1 x F en 2 x ZG.

Inzenders lachduiven waren: Bennie Peters: 1 x ZG, comb. Siemes: 3 x F en 3 x ZG, Tonnie Buil (Winterswijk): 2 x ZG, Gijs Dreijers (Winterswijk): 3 x F en 8 x ZG

Het is duidelijk dat ik alleen de F- en ZG-dieren heb benoemd, anders wordt de opsomming zo enorm lang…..

 

Na de keuring werden de winnaars uitgekozen tijdens de eindkeuring.

Fraaiste dieren van keurmeester D. Stobbelaar waren: 1 Paul Huls met kleurdwerg; op één na was Hans Seesink met kleurdwerg.

Fraaiste dieren van keurmeester Herman Bolwiender waren: 1 Herman Oonk met Hollander, op één na Geert Roemaat met Thüringer.

 

 

Einduitslag: Winnaar jongdierendag 2023: Herman Oonk met Hollander

                    Op één na: Paul Huls met Kleurdwerg

                    Op twee na: Hans Seesink met Kleurdwerg

 

Fraaiste lachduiven van keurmeester René van de Kerkhof waren: 1 (tevens winnaar van de jongdierendag 2023) Gijs Dreijers  met grijs-pastel; op één na: comb. Siemes met pastel. Dit was meteen de einduitslag

 

 

 

Nadat alles opgeruimd was, was het tijd om de bekers en de oorkondes uit te reiken: alle winnaars worden van harte gefeliciteerd en in het zonnetje gezet met hun mooie resultaten van deze dag. Ook zijn er altijd bloemen voor Riet van Aken en Dinie Bosch voor hun geweldige inzet voor onze jongdierendag en ook is er uiteraard een bos bloemen voor de vrouw des huizes Marijke Lammers als dank voor het prima verblijf op de Masse.

 

 

Daarna wordt er nog een poos gezellig nagepraat en rond 16.00 uur is het laatste rondje ook op en gaat men huiswaarts. Hopelijk kunnen we in 2024 meer inzenders verwelkomen met hun dieren op de jongdierendag van VPKV.

Rest mij iedereen hartelijk te bedanken die het mogelijk heeft gemaakt om van onze jongdierendag een groot succes te maken. BEDANKT.